Синьожълта Ара

Blue-and-yellow Macaw (Ara ararauna)

Профил на вида

И този както останалите представители на прекрасната група папагали , познати ни като АРА е уникален и специален ! От всички видове отглеждани като домашни любимци , всеки представител си има запалени почитатели. И все пак Синьожълта Ара,известна на длъж и на шир със своята красота , индивидуалност и нрав е може би най-популярния от всички. Синьожълтата Ара е едра птица , но не колкото Макаото , Зеленокрилата и Хиацинтовата Ара . Размерът и впечатляващото и’ оперение спират дъха на всеки .

Ръчно хранените бебета от тоз вид могат да са прекрасни домашни любимци.Те са игриви , закачливи , интелигентни и в повечето случаи много обичливи и нежни.Въпреки всичко и тази ара като всички останали от вида си , не са за всеки !

Хора възнамеряващи да отглеждат ара трябва добре да преценят и обмислят това си решение. Те не са трудни за гледане , но очакват голяма доза всеотдайност и енергия от страна на собственика си.Препоръчват се за хора отглеждали птица и преди. Синьожълтата Ара има репутация на весел компаньон ,и при добра социализация в ранна възраст , бързо се сприятелява с членовете на семейството. Могат да се научат на различни трикове и притежават спосоността да говорят , разбира се не до такава степен като Жакото или Амазоните. Нуждаят се от просторно помещение или обширна клетка , където могат да си играят на воля и да си размахват свободно крилете. Пръчките на клетката не трябва да са на голямо разстояние помежду си и самата тя трябва да е от не токсичен , много здрав материял. Не трябва да има части по нея от цинк или олово , същото се отнася и за боята .

Много важни са почистването и хигиената на клетката като цяло, тя трябва да е с решетка на дъното, за да не стъпа птицата върху изпражненията си!Разположението и е нужно да не е директно на пода , да е добре осветено и не на течение. Всички ари обичат водата и ще се радват на баня с марна вода , съдържаща специални соли във нея )

Диетата им трябва да наподобява тази в естествената им среда плодове , зеленчуци , ядки ( лешници , бразилски ядки, орехи ) , семена.

Вид: Ara

Разновидност: ararauna

Размер: Тегло на птицата в зряла възраст: 76-86 cm 900 – 1300 гр.

Разпространение: Източната част на Панама в Централна Америка, Боливия , Бразилия , Парагвай

Оперение при възрастните птици: И при двата пола преобладава ярко синьо оперение по крилата и гърба, жълто коремче, черна брадичка и зелено чело и корона; перата на опашката са дълги ярко-сини . Областта около очите е гола със финни линии от черни перца , голям черен/сив клюн. Очите са жълти.

Оперение при подрастващите птици: Както при възрастните , но със сиви / кафеви очи .

Продължителност на живота: над 60 години

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *