Зеленокрила Ара

Green-winged Macaw (Ara chloroptera)

Профил на вида

Зеленокрилата ара е на второ място по размер след Хиацинтовата ара , сред видовете ари .Тя често е бъркана с Ара Макао заради червеното си оперение.Славят се като едни от най-миловидните ари. Ръчно хранените бебета от тоз вид могат да са прекрасни домашни любимци.Те са игриви , закачливи , интелигентни и в повечето случаи много обичливи и нежни.Въпреки всичко и тази ара като всички останали от вида си, не са за всеки!

Хора възнамеряващи да отглеждат ара трябва добре да преценят и обмислят това си решение. Те не са трудни за гледане , но очакват голяма доза всеотдайност и енергия от страна на собственика си.

Препоръчват се за хора отглеждали птица и преди. Могат да се научат на различни трикове и притежават спосоността да говорят , разбира се не до такава степен като Жакото или Амазоните.

Нуждаят се от просторно помещение или обширна клетка , където могат да си играят на воля и да си размахват свободно крилете. Пръчките на клетката не трябва да са на голямо разстояние помежду си и самата тя трябва да е от не токсичен , много здрав материял. Не трябва да има части по нея от цинк или олово , същото се отнася и за боята .

Много важни са почистването и хигиената на клетката като цяло, тя трябва да е с решетка на дъното, за да не стъпа птицата върху изпражненията си!Разположението и е нужно да не е директно на пода , да е добре осветено и не на течение.

Всички ари обичат водата и ще се радват на баня с марна вода , съдържаща специални соли във нея )

Диетата им трябва да наподобява тази в естествената им среда плодове , зеленчуци , ядки ( лешници , бразилски ядки, орехи ) , семена.

Вид : Ara

Разновидност: chloroptera

Размер: Тегло на птицата в зряла възраст: 90 cm 1050 – 1330 гр.

Разпространение: Панама , Боливия , Бразилия , Парагвай

Оперение при възрастните птици : И при двата пола преобладава ярко синьо оперение по крилата и гърба, жълто коремче, черна брадичка и зелено чело и корона; перата на опашката са дълги ярко-сини . Областта около очите е гола със финни линии от черни перца , голям черен/сив клюн. Очите са жълти.

Оперение при подрастващите птици: Както при възрастните , но със сиви / кафеви очи .

Продължителност на живота: над 60 години

Диета: Повече от 70 % висококачествени зърнени смески , 20-30% зеленчуци , плодове и ядки .

Размери на кутията за мътене: Хоризонтална кутия (40.2см x 40.2см x 122см) или бидон (9.2 л.) , бъчва

Инкубационен период: 26-28 дни

Възраст на пълно оперение: 105 дни ( 3 месеца и половина )

Тегло на люпилото: 21 гр.

Максимална тежест на възрастна птица: 1024-1334 гр.

Тегло при отбиване на птицата ( при бебетата): 800-1036 гр.

Люпило и размер на яйцата: 2 до 4 елипсовидни яйца, 46 мм x 36 мм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *