Военна Ара

Military Macaw (Ara militaris)

Профил на вида

И този както всички други видове аре е уникален , красив и интелигентен. Като размер е малко по-дребен от размера на големите ари . Ръчно хранените бебета от тоз вид могат да са прекрасни домашни любимци.Те са игриви , закачливи , интелигентни и в повечето случаи много обичливи и нежни.Въпреки всичко и тази ара като всички останали от вида си , не са за всеки ! Хора възнамеряващи да отглеждат ара трябва добре да преценят и обмислят това си решение. Те не са трудни за гледане , но очакват голяма доза всеотдайност и енергия от страна на собственика си.Препоръчват се за хора отглеждали птица и преди.

Могат да се научат на различни трикове и притежават спосоността да говорят , разбира се не до такава степен като Жакото или Амазоните. Нуждаят се от просторно помещение или обширна клетка , където могат да си играят на воля и да си размахват свободно крилете. Пръчките на клетката не трябва да са на голямо разстояние помежду си и самата тя трябва да е от не токсичен , много здрав материял. Не трябва да има части по нея от цинк или олово , същото се отнася и за боята . Много важни са почистването и хигиената на клетката като цяло, тя трябва да е с решетка на дъното, за да не стъпа птицата върху изпражненията си!Разположението и е нужно да не е директно на пода , да е добре осветено и не на течение.

Всички ари обичат водата и ще се радват на баня с марна вода , съдържаща специални соли във нея ) Диетата им трябва да наподобява тази в естествената им среда плодове , зеленчуци , ядки ( лешници , бразилски ядки, орехи ) , семена.

Вид : Ara

Разновидност: militaris

Размер: Тегло на птицата в зряла възраст: 70-75 cm 900 гр.

Подвидове : A.m. militaris, A.m. mexicana, A.m. boliviana Разпространение: Централна и Южна Америка , Мексико , Панама , Венецуела

Оперение при възрастните птици : Преобладава зеленото оперение с ярко червено петно на челото , сини летателните пера и ярка светло синя задница с тюркоазни отенъци . Областта около очите е гола със финни линии от черни перца , голям черен/сив клюн. Лицето е основно бяло / розово , но почервенява когато птицата е превъзбудена . Очите са жълти. Оперение при подрастващите птици: Както при възрастните , но с по – къса опашка и сиви очи .

Продължителност на живота: над 60 години

Диета: Повече от 70 % висококачествени зърнени смески и гранули , 20-30% зеленчуци , плодове и ядки .

Размери на кутията за мътене: Хоризонтална кутия ( 40.6см x 40.6см x 122см ) или бидон , бъчва

Инкубационен период: 26 дни

Възраст на пълно оперение: 13 седмици

Тегло на люпилото: 18-25 гр.

Максимална тежест на възрастна птица: 760 – 1040 гр

Тегло при отбиване на птицата ( при бебетата): 680- 820 гр.

Люпило и размер на яйцата: 3 до 4 елипсовидни яйца, 46.5 x 33 мм

Размножителен период: В зависимост от климатичните условия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *