Кубинска Амазона

Cuban Amazon (Amazona leucocephala)

Профил на вида

Много интелигентни и любознателни птици. Имат дарбата да имитират звуци и да говорят .

Вид: Amazona

Разновидност: leucocephala

Размер: Тегло на птицата в зряла възраст: 32 см. 240-262 гр.

Подвидове: 5 броя A.l. leucocephala, A.l. palmarum, A.l. caymanesis, A.l. hesterna, A.l. bahamensis

Разпространение: Срещат се в борови гори, широколистна растителност, палмови горички, мангрови дървета, плантации, култивирани земи с дървета и градини. A.l. leucocephala: Източна и централна Куба . A.l. palmarum: Isla de la Juventud и Западна Куба. A.l. caymanensis: Остров Гранд Кайман . A.l. hesterna: Кайман Брак и Малките Каймански острови. A.l. bahamensis: Голяма Инагуа и Абако, Бахамските острови .

Оперение при възрастните птици: A.l. leucocephala: и двата пола зрели птици са зелени с черни фестони на перата; челото , короната, и областа около очите – бяла; разстоянието между окото и човката -розово / червено, бузките и гърлото; перата покриващи ушите – бледо черни; коремнатаобласт – кестенява; опашката е зелена с червено в основата. Кръга около очите – бял, окото- маслено/ зелено. A.l. palmarum: и двата пола по-тямно зелени; с по – наситено червено в областа на гърлото. A.l. caymanensis: и двата пола по-жълто/зелени, гърдите и задницата с лек син отенък; бяло на главата завършващо до челната област; зелено по страничната част на вратлето , разделящо червения цвят по гърлото от областта на бузките; по-големи по размер. A.l. hesterna: и двата пола по-жълто/зелени ; с по-видимо кестеняво по коремната област; бузките и гърлото с по-наситени цветове; по-малки по размер. A.l. bahamensis: и двата пола като при leucocephala, с по-малко оцветяване по гръдната област; бялото по короната продължава назад, стигайки под очите до областта между окото и човката и горната част на бузките; с по-малко червено в основата на опашката; по-големи по размер.

Оперение при подрастващите птици: Младите са като възрастните , бялото по короната е заместено с жълто и са с по-малко кестеняво по коремчето.

Продължителност на живота: 50-60 години

Диета: Повече от 70 % висококачествени зърнени смески , 20-30% зеленчуци и малко плодове.

Размери на кафеза: Препоръчително е кафеза да е с размери достатъчни за пълния размах на крилете на птицата , да има място за игра и играчки.

Минимални препоръчителни размери: 48 x 48 x 90 см.

Размери на кутията за мътене: 30.5см. x 30.5см. x 61 см.

Инкубационен период: 27-28 дни

Възраст на пълно оперение: 8 седмици

Тегло на люпилото: 10 гр.

Люпило и размер на яйцата: 3 до 5 овални яйца, 35 x 28 мм

Размножителен период: Март – до средата на лятото

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *