Често срещани грешки по време на възпитанието

Тук може да прочетете за едни от най-често срещаните грешки по време на обучение,които би било добре да избегнете,за да протече по-малко стресиращо както за вас ,така и за пернатия ви любимец.

Погрешни или прекалено високи очаквания.

Много стопани закупуват птиците си след като са гледали ТВ шоу или филм с добре обучен ,питомен папагал и си мислят колко прекрасно би било да се сдобият с пернат любимец като този.Вярно е,че папагалите са чудесни домашни любимци,но не винаги те са толкова кротки  или обучени на определени трикове,когато си ги купувате.Така че,като се приберете у дома се оказва,че сте се   сдобили с папагала ,но не на вашите мечти.Относно обучението и опитомяването, много хора си въобразяват ,че това е доста лесно.Папагалите са интелигентни създания и са нужни правилни знания ,умения и отношение,за да обучите папагал.Хранейки нереалистични очаквания със сигурност ще отегчи всеки собственик и ще афектира върху отношението по време на обучението,правейки го още по-безинтересно.

Направени изводи за папагала ви.

Въпреки че обучението на папагала се базира на актуални наблюдения  и практика,не винаги всички съвети ще проработят за вашата птица.Имайте едно на ум, че папагалите се различават , и че всеки един от тях реагира по различен начин .Все пак гледайки успеха на професионален дресьор  или на други собственици на папагали , вие може да забравите за този параграф и да останете изненадани (неприятно), когато ви изглежда , че вашите птици са по-трудни за обучение или че не възприемат. Не се подвеждайте от тази грешка! Опитайте се да възприемете папагала си като дете и като всеки родител ще забележите, колко различно е поведението на всяко едно от тях.

Опитвате се да галите и възпитавате току що закупен папагал .

Много важно е да разберете на каква възраст е папагала и до каква степен е обучен ,преди да го купите.Само ако сте убедени ,че птицата, която сте купили  е млада и кротка ,може да я гушкате,галите и да се опитвате да я научите на трикове в по-ранен период.В противен случай , не бихме ви препоръчали да избързвате с всичко това.Оставете птицата да ви опознае първо, да посвикне с новия си дом и заобикалящата го среда, след което може да започнете с леки подходи към бъдещите ви взаимоотношения. Прекарвайте повече време с новия си домашен любимец , говорете му нежно,покажете новият му дом. Нека с търпение си спечелите уважението му , за да разбере че вие сте негов приятел и му мислите доброто.Всичко това е начален стадий на обучението. Не крещете и не удряйте папагала си .Много хора се опитват да обучат папагала си използвайки хем позитивния метод на въздействие,хем наказателния.Вие няма да получите нищо позитивно чрез викане или удряне на птицата.Тя не би разбрала мотивът ,зад това ваше поведение, но ще се почуства застрашена и изплашена.Може да накарате папагалът ви да се подчини,но ще се превърне в тъжно и стресирано животинче и най-вероятно това ще допринесе за нежелани поведенчески реакции в по-късен етап.Грубото отношение и малтретираните птици , са тези който често се превръщат в агресивни и непокорни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *