Ара Макао

Scarlet Macaw ( Ara macao) – Червена Ара

Профил на вида

Ара Макао са популярни птици , изискващи голяма поддръжка в домашни условия; струват скъпо и могат да са доста шумни . Високо ценени са заради красивото им оперение и са считани за интелигентен вид птици и са много всеотдайни ( любещи , привързани)към собственика си . Този вид ара са в Приложение 1 по CITES , което означава , че е нелегално да се улавят от дивата природа без специални разрешения. Не са застрашен вид от 2008 г. Нуждаят се от просторно помещение или обширна клетка , където могат да си играят на воля и да си размахват свободно крилете. Пръчките на клетката не трябва да са на голямо разстояние помежду си и самата тя трябва да е от не токсичен , много здрав материял. Не трябва да има части по нея от цинк или олово , същото се отнася и за боята . Много важни са почистването и хигиената на клетката като цяло, тя трябва да е с решетка на дъното, за да не стъпа птицата върху изпражненията си! Разположението и е нужно да не е директно на пода , да е добре осветено и не на течение. Всички Ари обичат водата и ще се радват на баня с хладка вода , съдържаща специални соли  нея ) Диетата им трябва да наподобява тази в естествената им среда плодове , зеленчуци , ядки ( лешници , бразилски ядки, орехи ) , семена. Наред с изискванията им на обитание , трябва да споменем и за изискванията им от внимание , стимулираща среда и много любов ! С растежа си имат нужда от често , постоянно взаимоотношение , добре е да се изваждат от клетката за да са по- социални; отнема им време да свикнат с непознати. Обичат да играят и поради това трябва да имат достатъчно и разнообразни играчки за стимулация; те по навик дъвчат всичко , до което клюновете им имат достъп , така че за предпочитане са дървени играчки , и за забавление и за да се избегне нарастване на клюна. Птици , които не получават достатъчно внимание , почват да се пощят повече от нормалното , нараняват се , депресират се , и стават агресивни.

Вид : Ara

Разновидност: Macao

Размер: Тегло на птицата в зряла възраст: 81-96 cm 1060-1123 гр.

Подвидове: A. m. cyanoptera, A. m. macao

Разпространение: Произхожда от влажните субтропически дъждовни гори и савани на Централна и Южна Америка.

Оперение: Оперението е преобладаващо ярко червено, задницата и покривните пера на опашката са светло сини , по-големите покривни пера на крилете са жълти , горната част на летателните пера по крилете са тъмно сини , както и краищата по опашката, и вътрешната част на крилото и летателната част на опашката са тъмно червени със метално златисти отенъци. Имат бяла кожа около очите , на която няма пера , до човката. Горната част на човката е по –бледа на цвят , а долната е черна. Двата пола си приличат; единствената разлика във възрастта е , че младите птици са с тъмни очички , а възрастните са със светло жълти очи.

Продължителност на живота: Над 60 години Диета: Повече от 70 % висококачествени зърнени смески , 20-30% зеленчуци , плодове и ядки .

Размери на кутията за мътене: Хоризонтална кутия (40.2см x 40.2см x 122см) или бидон (9.2 л.) , бъчва

Инкубационен период: 26-28 дни Възраст на пълно оперение: 105 дни ( 3 месеца и половина )

Тегло на люпилото: 21 гр.

Максимална тежест на възрастна птица: 1024-1334 гр. Тегло при отбиване на птицата ( при бебетата): 800-1036 гр.

Люпило и размер на яйцата: 2 до 4 елипсовидни яйца, 46 мм x 36 мм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *