Африкански Сив Папагал

African Grey Parrot (Psittacus Erithacus) Африканският Сив папагал е може би най-търсения и желан домашен любимец сред пернатите.

Профил на вида

Като се има предвид колко е трудно да се направи преценка за интелигентността у животните, тук е мястото да се отбележи, че Африканският сив папагал е считан за най-интелигентната птица. Той е перфектната комбинация от ум и красота. Често хората казват, че не са толкова цветни както повечето папагали, най–вероятно не са виждали истинската същност на този вид, притежаващ забележителна, благородна красота, която спира дъха ви. Африканският сив папагал притежава изключителната дарба да говори и не само това, а да имитира почти всеки звук в дома ви. Въпреки, че не започват да говорят до първата си година, има много случаи, в които проговарят и по-рано. Някои от тях не казват нищо до 2-рата си година, но не се отчайвайте!!!

Имат капацитет да притежават речник от над 2000 думи, интелигентността на 5 годишно дете и емоционалнстта на 2 годишно. Поради тази си висока интелигентност, изискват постоянно внимание, придружено със стимулираща ги среда, която включва различни видове играчки и просторна клетка.

Африканският сив папагал е предпазлива птица. Имат тенденцията да стоят и наблюдават, преди да ви се доверят. Не са много общителни с непознати. Те са доста интуитивни към чувствата ви и е добре винаги да ги доближавате със спокойно изражение и поведение. Веднъж спечелили доверието му той/тя ще бъде най-добрия ви приятел до живот. Това са най-преданите и всеотдайни към вас птици. Те са най-популярните домашни любимци сред птиците, но все пак не са за всеки! Отличават се от всички останали! Не е лесно да се грижиш за ЖАКО или друг папагал от този ранг. Много любов, време, търпение и усилия са необходими във взаимоотношенията ни със нашите пернати приятели. Те ни дават много повече от това, което ние можем да им върнем. Готови ли сте за това предизвикателство ??!!

Вид: Psittacus Разновидност: erithacus

Подвидове: Psittacus erithacus erithacus ( Кралско Жако ) и Psittacus erithacus timneh ( Скално Жако )

Размер: Тегло на птицата в зряла възраст: Erithacus – 33 см 350 -600 гр. Timneh – 23- 25 см. 270 – 300 гр.

Разпространение: P.e. erithacus: Централна Африка , Ангола , Конго , Танзания , Кения. P.e. timneh: Западна Африка от Гвинея, Сиера Леоне, и Южната част на Мали. Оперение при възрастните птици : P.e. erithacus: Преобладава сивото оперение и при двата пола; с ярко червена опашка , черен клюн , очите с възрастта се променят към жълтеникъв цвят. P.e. timneh: Тъмно сиви на цвят , с по-бледи отенъци по гръдната област и задницата; опашката е кафеникаво червена , по- дребни по размер.

Оперение при подрастващите птици: Младите са като възрастните . Очите са тъмно сиви до черни.

Продължителност на живота: Над 50 години

Диета: Повече от 65 % висококачествени зърнени смески и гранулирана храна от реномирани производители , 20-30% зеленчуци и плодове.

Размери на кафеза: Препоръчително е кафеза да е с размери достатъчни за пълния размах на крилете на птицата , да има място за игра и играчки.

Минимални препоръчителни размери: 48 x 48 x 90 см.

Размери на кутията за мътене: 30.5см. x 30.5см. x 61 см.

Инкубационен период: 28 – 30 дни

Възраст на пълно оперение: 11- 12 седмици

Тегло на люпилото: 12-17гр.

Максимална тежест на възрастна птица: 420-530 гр. (psittacus erithacus erithacus ))

Тегло при отбиване на птицата ( при бебетата): 370-500 гр. (psittacus erithacus erithacus )

Люпило и размер на яйцата: 2 до 4 овални яйца, 39.5 x 31 мм

Размножителен период: Октомври-Март

Пол: Определя се чрез ДНК тест или ендоскопия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *