Еклектус

(Eclectus Roratus)

Профил на вида

Еклектусът е забележителна птица и е идеална за домашен любимец. Те са интелигентни , забавни , любопитни , могат да съжителстват и с други видове папагали , естествено след като добре са представани един на друг. Когато са обграждани с много любов , всеотдайност и търпение те бързо свикват със заобикалящата ги среда . Предпочитат по тихата и спокойна атмосфера.

Вид: Eclectus

Разновидност: roratus

Размер & Тегло на птицата в зряла възраст: 35 см. 450 – 600 гр.

Подвидове: 10 на брой E.r. roratus, E.r. vosmaeri, E.r. westermanni, E.r. cornelia, E.r. riedeli, E.r.

polychloros, E.r. biaki, E.r. aruensis, E.r. macgillivrayi, E.r. solomonensis

Разпространение: Еклектусът( Eclectus roratus), е папагал родом от Соломонските Острови , Нова Гвинея, североизточна Австралия и Малукските Острови.

Оперение при възрастните птици: Този вид е необикновен за семейството на папагалите заради сексуалния си диморфизъм. Мъжките представители на този вид са с ярко зелено оперение, с бонбонено- царевично жълта горна част на клюна и черна долна част , опашката и крилете имат отенъци на синьо и червено , очите са оранжеви; Женските са с червени глави и синьо – пурпурни гърди, с черни човки и жълтеникави очи със син контур около тях.

Оперение при подрастващите птици:Младите са като възрастните , но не с толкова наситен цвят на оперението , очите са кафяви , човката и при двата пола е тъмно кафява с лек жълт отенък.

Продължителност на живота: Над 50 години

Диета: Диетата в природата се състои основно от плодове , неозрели ядки , и малко семена . Любими плодове са нара и папаята . В плен те се хранят основно с плодове , включващи манго , смокини , гуава , банани , пъпеш , диня , портокал , грозде , ябълки и малка част семена. Този вид птици имат по-голяма нужда от витамин А и затова в менюто им трябва да присъстват храни богати на бета каротин : броколи , къдраво зеле , тиква , сварени сладки картофи , прясна царевица ; цикорията , глухарчето са много важни , богати са на калции и други хранитлни съставки; просото е едно от семената които те харесват; варен кафяв ориз , зелен фасул , зелена и червена чушка ; Не трябва в никакъв случай да им се дава авокадо , шоколад , висококалорична храна с която ние се храним !!!

Размери на кафеза: Препоръчително е кафеза да е с размери достатъчни за пълния размах на крилете на птицата , да има място за игра и играчки.

Минимални препоръчителни размери: 48 x 48 x 90 см.

Размери на кутията за мътене: 30.5см. x 30.5см. x 61 см.

Инкубационен период: 28 – 30 дни

Възраст на пълно оперение: 11седмици

Тегло на люпилото: 16гр.

Максимална тежест на възрастна птица: 355 – 470 гр.

Тегло при отбиване на птицата ( при бебетата): 330 – 470 гр.

Люпило и размер на яйцата: 2 овални яйца, 49 x 31 мм

Размножителен период: Целогодишно , в зависимост от климатичните условия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *