Хиацинтова Ара

Hyacinth Macaw (Anodorhynchus hyacinthinus )

Профил на вида

Хиацинтовата Ара е най-голямата сред всички видове папагали .Тази удивителна птица достига близо 1 метър и тегло около 2 кг , с размах на крилете 120 -140 см .Почти цялата е в синьо оперение , с черно под крилете и долната част на опашката , клюнът е черен , масивен , с жълто от двете страни на долната му част и жълти кръгове около очите. Мъжките и женските представители са почти неразличими , въпреки че женските са по – финни.

Те са великодушни гиганти , обожават вниманието на околните , игриви , закачливи , интелигентни и много обичливи . Имат способността да говорят и да изпълняват различни трикове .

Нуждаят се от просторно помещение или обширна клетка , където могат да си играят на воля и да си размахват свободно крилете. Пръчките на клетката не трябва да са на голямо разстояние помежду си и самата тя трябва да е от не токсичен , много здрав материял. Не трябва да има части по нея от цинк или олово , същото се отнася и за боята . Много важни са почистването и хигиената на клетката като цяло, тя трябва да е с решетка на дъното, за да не стъпа птицата върху изпражненията си!Разположението и е нужно да не е директно на пода , да е добре осветено и не на течение. Всички ари обичат водата и ще се радват на баня с марна вода , съдържаща специални соли във нея )

Вид :

Anodorhynchus

Разновидност:

hyacinthinus

Размер: Тегло на птицата в зряла възраст:

90-100cm 1500- 2000 гр.

Разпространение:

Хиацинтовата Ара може да бъде срещната в Южна Америка : в някои части на Бразилия , източната част на Боливия , и североизточен Парагвай. Срещани са често на двойки , семейни групи или малки ята от по 10 птици .

Оперение при възрастните птици :

И при двата пола преобладава пурпурно синьо оперение , черно под крилете и опашката .Областта около очите е жълта , голям черен/сив клюн. Очите са тъмно кафеви.

Оперение при подрастващите птици:

Както при възрастните , но с по- къса опашка и по –бледо жълто в областта около очите.

Продължителност на живота:

над 60 години

Диета: В природата се хранят предимно с палмови ядки от Maximiliana, Orbignya, Astrocaryum , Syagrus, Scheelea and Acrocomia , богати на мазнини и калории.

Когато са отглеждани в плен , трябва да им се предоставя колкото се може по близко до храната им в природата меню . Понеже имат нужда от енергия е необходимо да им се дават богати на мазнини и карбохидрати храни , включващи разнообразие от ядки (макадамиа , бадеми , лешници , бразилски ядки , орехи , фъстъци и др.)Разнообразни гранулирани храни , плодове и зеленчуци.

Палмовите ядки , с които се хранят в природата и които намират по полетата идват от храносмилателната система на говедата. Говедата ги ядат зелени , дебелата зелена обвивка на черупката се смила и само ядките се изхвърлят с екскрементите на говедата. Често ядат глина от бреговете на реките, която неутрализира отровата на някои от палмовите зърна , с които се хранят.

Размери на кутията за мътене:

Голяма бъчва

Инкубационен период:

28 дни

Възраст на пълно оперение:

14 седмици

Тегло на люпилото:

22 гр.

Максимална тежест на възрастна птица:

1500 до 2 кг.

Тегло при отбиване на птицата ( при бебетата):

1200-1250 гр.

Люпило и размер на яйцата:

2 яйца, 53 мм x 40 мм

Размножителен период :

Август – Декември

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *