Топ 10 забавни факти за папагалите

Папагалите са цветни птици, които се срещат по целия свят. Те варират в тегло от по-малко от 28 грама до 4 кг.Тези, които са родени в Южна Америка, Централна Америка и Мексико, се наричат ​​папагали от Новия свят, докато тези в Азия, Африка и Австралия са папагали от Стария свят . Днес в света има над 300 вида, но за съжаление някои от тях са застрашени.

Ето някои други забавни факти за папагалите:

  1. Много папагали могат да имитират звуци.

Една от причините, поради които папагалите са уникални домашни любимци е, че могат да имитират звуци. В дивата природа те имитират призивите на други членове на тяхното стадо, което им позволява да комуникират за важни неща като храна и наличието на опасност. Всъщност, за разлика от други птици, които познават обажданията си, без да бъдат обучавани, папагалите възприемат чрез учене и научават чрез имитация. Те също така имитират звуците на други животни, които служат като защита срещу хищници. Например, ако се приближи змия, те могат да имитират призива на ястреб и да плашат змията. В домовете папагалите могат да копират звуците на звънене на телефона, прахосмукачка , вода, звънене на звънеца и други звуци. Разбира се, те могат да имитират и човешката реч. Те правят това, защото мислят, че тези звуци се правят от стадото им и затова те трябва да ги научат. Африканските сиви папагали, Амазонските папагали и Арите са сред най-добрите имитиращи звуци. Африканският сив папагал, на име Алекс, успя да свърже в реч повече от сто думи, а това, което е по-впечатляващо е, че е успял да разбере всички тези думи.

  1. Папагалите са сред най-интелигентните птици.

Всъщност, папагалите се обучават доста добре. Те не само говорят думи, но ги свързват с обекти или ситуации. Те могат да използват инструменти и да решават логически задачки. Някои учени дори вярват, че имат логиката на четиригодишно дете, доказвайки това с различни експерименти. Папагалите също са много игриви птици. Ако още не сте го разбрали, играта е признак на интелигентност.

  1. Папагалите са единствените птици, които могат да ядат с краката си.

Папагалите имат зигодактилни крака. Това означава, че имат четири пръста на всеки крак, два предни и два обърнати назад. Те имат много здрави крака, които им позволяват да се придържат към клоните за дълги периоди от време и дори да се люлеят или да висят от тях с главата надолу. Това не е всичко, за което използват краката си. Папагалите,използват краката си като човешки ръце. Те не просто ходят или се качват с тях , могат да вземат предмети и дори да вдигнат храна и да я доведат до устата си. Това е вярно. Те могат да ядат с краката си. Искате ли да научите нещо още по-невероятно? Папагали са наблюдавани да предпочитат един крак пред другия. По същия начин както при нас хората могат да бъдат левичари или да ползват предимно дясната ръка, така е и при папагалите.

  1. Някои папагали могат да живеят повече от 80 години

Животът на папагала варира в зависимост от вида. Малките папагали обикновено живеят 15-20 години, средните папагали 25-30 години и големите папагали 60-100 години.

  1. Папагалите имат силни човки.

Една от основните характеристики на папагала е неговият извит, широк клюн, горната част на клюна е често по-голям от долната. Техните човки са не само големи, но и силни. Всъщност, клюнът на Хиацинтовата Ара, най-големият летящ папагал в света, е достатъчно силен, за да се счупи макадамините ядки, смятани за най-трудните, да се счупят, както и бразилските шушулки. Те могат дори да отворят кокос. Поради тази причина ,трябва да се отнасяме с особено внимание и грижа към папагалите по всяко време !

  1. Много папагали си партнират за цял живот.

За да намери другар, мъжкият предприема поведенческо ухажване, суети се, танцува или прави различни стойки и звуци, за да привлече женската. След като женската го хареса, двамата остават заедно за цял живот, дори извън размножителния сезон. Те си помагат взаимно да намират храна, да се грижат един за друг, за да укрепят връзката си. Неразделките например са особено известни със своята здрава връзка, тъй като прекарват дълги часове само на едно място един до друг.
По време на размножителния период женските папагали снасят някъде от 2-8 яйца, които винаги са бели. Повечето папагали не изграждат гнезда, те снасят в хралупите на дърветата. След 17-35 дни яйцата излюпват и за малките се грижат и двамата родители, докато не са готови да напуснат гнездото.

  1. Папагалите се отглеждат като домашни любимци в продължение на 3000 години.

Папагалите първо се отглеждат като домашни любимци от древните египтяни, а след това и от индийците и китайците. Те били доведени в Европа през 300 г. пр. Хр., Често отглеждани са били от богатите или благородниците. Известни хора, които са притежавали папагали за домашни любимци са Аристотел, крал Хенри VIII, Марко Поло, кралица Изабела, Мария Антоанета, кралица Виктория, Марта Вашингтон, Теди Рузвелт и Стивън Спилбърг.

Днес папагалите остават най-популярните домашни птици в света. Имайте предвид обаче, че ако планирате да имате папагал за домашен любимец , те се нуждаят от много отдаденост и внимание.

  1. Папагалите Какаду могат да движат перата на главите си.

Какадутата са папагали от Стария свят, които често не са толкова ярко оцветени като другите папагали. Най-забележителната им особеност е главата им или перата на главата им, които, много интересно, могат да се движат точно както кучетата могат да преместват ушите си. При летене или кацане често се надигат перата на главата на Какадуто, както и когато се уплаши, ядоса или развълнува. През останалото време е в покой и стои гладко спрямо главата им, което придава вид , че таз така наречена качулка ,изобщо не е там.

  1. Най-големият в света папагал не може да лети.

Какапо е най-големият папагал в света. Той може да тежи до 4 кг. и да достигне над 60 см. дължина. Какапо, обаче, е птица ,която не може да лети. Всъщност това е единственият папагал в света, който не може да лети. Той е и единственият папагал, който е активен през нощта, адаптацията, която притежава му помага да избяга от наличието на хищници. Повечето папагали изглеждат еднакво, независимо дали са мъжки или женски, но женското Какапо е по-малко от мъжкото като размер, с по-дълга опашка и по-дълъг клюн. Докато Какапото не може да лети, той може да скача и е добър при катеренето на дървета, за да яде плодове. За съжаление, Какапо е един от най-редките птици в света.

  1. Kea е единственият алпийски папагал в света.

Кеа, братовчед на Какапо, също е уникален папагал. Докато повечето папагали живеят на топли места, Кеа живее в студена среда високо в планината. Той има плътни пера, които му пазят топло , а заобленото му тяло, позволява да задържи и запази топлината на тялото. Kеа са известни като много умни и любопитни птици. Понякога обаче те могат да бъдат твърде любопитни и е известно, че кълват коли, раници и човешки дрехи. Те също така са били известни с това , че крадат портфейли, паспорти, дъвки и бижута. Големи палавници, не мислите ли?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *