Често срещани паразити при птиците

Често срещани  паразити при птиците

Открити в ранен етап, повечето инфекции предизвикани от паразити  могат да бъдат лекувани успешно

 

Паразитите при птиците могат да причинят сериозни здравословни проблеми, също така могат да засегнат други животни и хора. Паразитите могат да бъдат в много форми , не само червеи и акари.

Важно е собствениците на птици да са запознати  с най-често срещаните паразити, които могат да заразят домашните им любимци и симптомите, които предизвикват. Знаейки кои признаци на заболяване да наблюдавате, може да ви помогне ,така че вашият домашен любимец да  получи  своевременно ветеринарно внимание.

 

Видове паразити при птиците.

Ето списък на някои от най-разпространените паразити, които заразяват домашните любимци и как да ги разпознаваме.

Аспергилоза

Тази паразитна гъба засяга дихателната система на птицата. Причинена от гъбичката Аспергилус, тази инфекция е много често срещана при папагалите като домашни любимци, както и при калугери и други патици в дивата природа.

Гъбичката се намира главно върху разлагаща се материя като битови отпадъци,  компост, или в мръсна клетка. Птица с аспергилоза ще прояви симптоми, които наподобяват човешкия грип, включително затруднено дишане,  необичайни изпражнения (включително диария), секреция от носа , коричка около очите и загуба на тегло.

Лечението на аспергилозата с антибиотици може да бъде успешно, ако е започнато на време. За птица с хроничен случай на тази инфекция прогнозата не е добра.

За да предотвратите аспергилоза, пазете клетката на птицата чиста, измивайте внимателно всички плодове и зеленчуци, преди да им ги дадете, мийте  ръцете си преди и след боравенето с тях.

 

Лямблиоза

Този паразит атакува стомашно-чревния тракт на  птицата и като Аспергилозата може да се предава, когато птицата се храни със заразена храна.

Симптомите на Лямблиоза при птиците, както и при хората, включват тежка диария, загуба на тегло и дехидратация. Техните изпражнения , странно, могат  да наподобяват на пуканки. Птиците, заразени с Лямблиоза, също могат да проявят самонараняване чрез скубане на перата и други признаци на сърбеж и да станат по-кресливи.

Лямблиоза е най-често срещана при птиците от семейството на папагалите, включително  вълнисти, какаду, корели, ари и др.

Това е зоонотично заболяване, което означава, че заразена птица може да предаде инфекцията на човек, така че бъдете внимателни, когато имате контактс болна птица. Честото миене на ръцете е един от най-сигурните начини за предотвратяване предаването на Лямблиоза.

 

Саркоцистоза

Въпреки че са по-малко разпространени от другите паразити, Саркоцистозата  е най-лошият кошмар за собственика на птицата. Тези паразити могат да причинят фатална инфекция, която има няколко различни разновидности. Засяга неврологичната система на птиците;  причинява мускулни заболявания,  засяга белите дробове и белодробната система на птиците.

Симптомите на Саркоцистоза, включват летаргия, недостиг на въздух, жълти изпражнения, в екстремни случаи, птица може внезапно да умре. Подобно на Лямблиоза, Саркоцистоза  също е зоонотична.

 

Акари

Те могат да причинят поражения на кожата на птиците и оперение. Това паразитно нашествие се отразява най-вече на вълнистите папагали, но може да зарази канарите и финките.

Тази инфекция се проявява като бял, люспест израстък върху човката, устата, ноздрите и очите на птицата. Има и версия на инфекцията, която може да причини люспести наранявания на краката на птицата.

Птиците ще загубят перата си , а краката и човката им могат да останат деформирани, понякога дори след лечение. Улавянето на това заболяване навреме  е от решаващо значение за намаляване на риска за птиците. Лекува се от ветеринарен лекар ,специалист в тази област с противопаразитни лекарства,  чрез инжекция или перорално.

 

Предотвратяване на паразитна инфекция при птиците

Ключът към поддържането на вашата птица в добро здравословно състояние , далеч от  паразитни инфекции е да се уверите, че разполага с разнообразна  хранителна диета, така че ако се разболее, имунната и система работи и може за да се пребори с инфекцията. Уверете се, че  жилищна площ е чиста и без никакви плесени .

Честото миене на ръцете, когато общуването с птицата ви е особено важно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *