Химикали, които са изключително вредни за домашните птици.

Споделянето на дома ви с птица може да бъде изключително забавно, домашните любимци носят много удоволствие в живота на собственика си. Някои видове имат изключително дълъг живот, така че притежаването им е един е огромен дългосрочен ангажимент. Полагането на грижи за птиците изисква време и отдаденост, което означава, че трябва да направите доста проучвания, преди да решите какъв вид птица би отговаряла най-добре на начина ви на живот.

Като собственици на Африкански Сив Папагал- Жако ,трябва да сте наясно с опасностите и токсините в домовете си. Както с децата, така трябва и папагала ви да не остава без надзор и винаги да знаете къде е той. Наша отговорност е като собственици да гарантираме, че папагалите ни са в безопасност и не са изложени на вредни химикали и предмети, които потенциално биха могли да бъдат опасни за тях.

Птиците са много чувствителни към доста неща и това включва всичко, което съдържа химикали и други токсични съставки. Изложени на химихали и токсини би могло сериозно да засегне здравето на птиците и в най-лошия сценарий може дори да се окаже фатално за тях. Поради това е изключително важно да проверите всеки продукт, който използвате в дома си и който често се среща в кухнята или банята ,ако го споделяте с пернат приятел.

Птиците като цяло имат най-ефективната дихателна система в света на животните и като се има предвид малкия им размер са по-чувствителни към токсините във въздуха.

По-долу са потенциалните опасности в домакинствата за Африканските Сиви Папагали – Жако.

Незалепващи съдове за готвене: Една от най-големите опасности е PTFE (политетрафлуороетилен). Вероятно ще го ги разпознаете най-добре под търговските наименования Teflon, Silverstone и Supra – имайте предвид, че има и други търговски наименования, които предлагат продукти от типа PTFE. При прегряване, незалепващите съдове отделят няколко вида газове и флуороводородна киселина. Също така, когато незалепващите тигани са надраскани или повредени по някакъв начин, те са по-податливи на излъчване на тези токсини, дори при нормални температури на готвене. Притежателите на птици трябва да избягват всички продукти, които имат PTFE, тъй като те са смъртоносни за вашата птица.

Забележка: ПТФЕ не се използва само за съдове за готвене с незалепващо покритие – моля, прочетете етикетите, за да избегнете присъствието на такива във вашия дом. Домакински уреди, включващи дълбоки съдове за готвене, бойлери,преси за коса, ютии, сешоари за коса, електрически  скари и много други могат да бъдат направени с PTFE (незалепващо) покритие.

Открити пламъци и отопляеми повърхности: Горелки, печки, свещи, камини, преси за коса са само някои от нещата, които използваме ежедневно, което може да бъде вредно за нашите птици.

Безнадзорна вода: мивка, вана, открита тоалетна, басейни, аквариум. Птицата може да се удави много бързо в безнадзорна вода, така че винаги да сте наясно къде е птицата ви в дома.

Ароматизирани / химически продукти: ароматизирани свещи,  освежители за въздух, парфюми, тежки почистващи химикали, самопочистващи се пещи, аерозолни спрейове, лак за нокти , боя за коса. Също така имайте предвид, че птици могат да влязат в контакт с нови почистени повърхности. Тези повърхности могат да съдържат остатъчни химикали – от плотове до подови настилки – те трябва да бъдат избърсвани и изсъхнали, преди птицата да влезе в контакт с тях.

Вентилатори за таван:  птицата, може да полети към  вентилатора и да се нарани.

Пасивно пушене: както при всеки  човек или животно, вторичният дим не е добре да се диша. Това може да е особено вредно за птицата, тъй като никотинът може да премине от ръцете ви към системата на птиците през краката и. Ако пушите, моля, внимавайте, преди да имате контакт  с птицата си.

Отворени врати и прозорци: те могат да представляват опасност  вашата птица да излети ако е без наблюдение.

Домашни растения: някои растения могат да бъдат токсични при поглъщане. Следете птицата си и се уверете, че не дъвче растения.

Електрически кабели: независимо дали са включени или не, те са опасни! Ако са включени, очевидно при дъвчене на птицата може да доведе до електрически шок. Но дори и да не бъдат включени, при дъвчене, могат да погълнат фрагменти от кабела.

Елементи с олово, цинк, кадий: някои бижута, стотинки, бои, моливи, ключодържатели и други битови предмети могат да съдържат тези метали. Птиците могат да бъдат отровени от дъвченето / дегустацията на тези предмети. Имайте предвид, че някои продукти (играчки и клетки) могат да съдържат също олово и цинк, така че винаги бъдете запознати какво сте дали на вашата птица.

Други домашни любимци: всички ние обичаме нашите домашни любимци и не можем да си представим, че те могат да се наранят един друг, но това се случва. Винаги наблюдавайте всякаква интерактивност между другите домашни любимци в домакинството с вашата птица.

Всичко това може би звучи леко стресиращо , но е по-добре да сме наясно с опасностите, да бъдем отговорни и да не оставяме птицата си без наблюдение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *