Какво трябва да знаем за стъпалата на пернатите .

Мислейки си за птиците, често си представяме тези очарователни същества, които летят във въздуха. И все пак това, което лети, трябва и да се приземи. Нека да обърнем малко по-голямо внимание на стъпалата на птиците ,те са важна характеристика в птичата медицина.Стъпалата на птиците са наистина невероятни. Освен когато летят, те стоят на тях през цялото време,спят, ходят, хранят се  с тях , цялото им ежедневие е на крака,ето защо природата е проектирала уникални стъпала.

Научете всичко, което трябва да знаете за здравето на стъпалата  на птиците и какви кацалки са най – подходящи за тях.

Анатомия и здраве на стъпалата при птиците.

Докато хората имаме пет пръста на всеки крак, повечето птици имат четири пръста. Точният брой пръсти обаче може да варира в зависимост от видовете птици, а посоката на птичия пръст може да се различава според функцията.Папагалите имат четири пръста,  два пръста с лице напред и две обърнати назад(зигодактилни) . Долната част на зигодактила е пригодена за катерене и захващане. Ето защо един папагал може да използва крака си като ръка и да държи храна.Птичето стъпало включва външната обвивка на кожата, която завършва в пръсти и нокти. Тази кожа или епидермис с основен дермис покрива сухожилията и костите на крака заедно с метатарзалната подложка, която прилича повече на дланта на ръката ни.  Ноктите на птиците са като нашите нокти ,имат мека подложка от зародишна тъкан, от където израстват. Имат дорзална плоча, която образува горния ръб и страничните стени на нокътя, и по-мека вентрална плоча на стъпалото на нокътя. Дорзалната плоча расте по-бързо от вентралната , което обяснява защо ноктите обикновено са извити. Всеки нокът има кръвоснабдяване и нерв.Ако ноктите се оставят да порастат прекалено дълги, кръвоносният съд в тях също ще расте. Това означава, че няма да е възможно да отрежете ноктите с правилната дължина, без да причинявате болка и кървене. По-добре е да се подрязват по малко , но по- често за да са в подходяща  дължина.И все пак при спешни случаи ако е настъпило кървене е препоръчително да се използват антиспетични препарати като хлорхексидин ,за да сведе до минимум риска от инфекция,а за кървенето използвайте малко лед върху върха, за да предизвикате кръвоносния съд да се свие,щипка брашно или потъркайте върха на нокътя върху твърд сапун , това също ще насърчи съсирването(това са методи, когато нямате специални кръвосъсирващи средства).

Кацалките трябва да бъдат оразмерени така, че стъпалото на птицата да се захваща удобно .

Птиците се нуждаят от  различни диаметри и текстури на кацалките си за оптимално здраве на краката. Поради захващащия  механизъм, който се намира в стъпалото на птицата, те могат да развият точки на натиск върху долната част на краката, като постоянно стоят на кацалки  със същия диаметър. (Bumblefoot се използва като всеобхватен термин за проблеми, свързани с инфекция или възпаление на стъпалото.) С течение на времето могат да се образуват рани под този постоянен натиск, наречени подoдерматит, в последствие раните могат да се инфектират, което води до дълбоки лезии, трудни за лечение.В някои случаи инфекциите на стъпалото могат дори да проникнат в костта, което се нарича остеомиелит. Тези видове инфекции  изискват дългосрочна медицинска терапия и дори да доведат до загуба на пръстите или самия крак. Ако инфекцията навлезе в сухожилията и костите, бактериите могат да влязат в кръвта, което води до животозастрашаваща бактериемия.

Почистените, естествени клони са идеални за кацалки на домашните ни любимци. Клоните не трябва да се напръскват с химикали или инсектициди, ако ги използвате в клетката на вашата птица. Важно е да ги напръскате с антибактериален сапун и да ги изплакнете с топла вода. Можете да използвате спрей от 1-част хлор белина и 20 части вода. При използване на хлор белина, уверете се, че има добра вентилация и че птицата не е в стаята, където се извършва напръскването. Разтворът се оставя да престои 15 минути, след което се изплаква с чиста вода и се оставя да изсъхне.

Повечето птици се радват и се наслаждават на дъвченето на свежи клони, особено ако външната кора не е изсъхнала. Това е практично упражнение за човката и осигурява разнообразие. Уверете се, че сте премахнали всички остри клонки, които могат да причинят наранявания.
Изберете размер на кацалка, който е подходящ за вашата птица – ноктите на птицата ви трябва да достигат около половината около кацалката и никога докрай , диаметъра не трябва да е толкова широк, че птицата да не може да го захване по подходящ начин. Кацалките трябва да се различават по размер и форма, за да се променя налягането на стъпалото и пръстите. За предпочитане е мека дървесина, като бор или трепетлика, особено за Африканските Сиви Папагали. Хлъзгавите кацалки могат да накарат птицата да се почувства несигурна, да доведе до страх от падане, което по невнимание може да създаде неблагоприятно поведение.
При позициониране на кацалките, уверете се, че изпражненията не попадат в съдовете за храна и вода и , че са поставени на удобно място за вашата птица на височина ,която позволява да стигне до  храната и водата си.
Кацалките с покритие наподобяващо шкурка не са за предпочитане,те не намаляват дължината на ноктите на птица , вместо това, могат да причинят травма на подложката за крака и да доведат до инфекция.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *