Визуално определяне на половите различия при Африканските Сиви Папагали (Жако)

Африканските Сиви Папагали-Жако са известни със сивото си оперение.Оттенъкът на сивото е в зависимост от подвида. Конгоанското Жако е с по-светло оперение, а Скалното с по-тъмно. Има основни различия между двата пола,които не са толкова лесно разграничими особено ако не са на едно място . Познаването на пола е важно до такава степен , за да можете да изберете най-доброто име за вашия домашен любимец.

И така, кои са характеристиките,  на които трябва да обърнете внимание при определяне на пола ?

  • Тялото-размер,форма.Има малки разлики в типа и размера на тялото между мъжките и женските. Мъжките обикновено са с височина 30-35,5 см. Женските са малко по-дребни.Тялото на мъжкия  е малко по- едро, докато женските са по-слаби.

Главата на мъжките е по-голяма,плоска и врата им е по-къс. Женските са с по-дълга шия, с по-малки, по-гладки глави.

  • Оцветяване на оперението.Мъжките имат по-тъмен и равномерен цвят ,а женските по-светло оперение .
  • Перата на опашката. Анализирайте “вентралните пера”. Това са набор от около 10 пера, намиращи се директно под опашката на птицата във формата на “ V “ .Женските имат вентрални пера, които завършват в лек сив нюанс . Мъжките имат вентрални пера, които са наситено червени.Имайте предвид, че този тест не е прецизен за млади папагали, трябва  да са навършили 18 месеца.

 

  • Проверете крилата. Наблюдавайте своя папагал, когато разпери крилата си. Ще забележите три ленти от сиво върху долната част на крилата. Цветовете на тези ленти са малко по-различни при мъжките и женските.

При женските лентите обикновено са сиви, бели и тъмносиви. При мъжките групите обикновено са сиви, сиви и тъмносиви.

 

  • Дължината на крилото спрямо опашката.Крилата на мъжкия се събират малко преди върха на опашката , докато при женската се събират и падат малко след върха на опашката.

  • Формата на окото. При мъжките индивиди окото има заострен край, докато при женските е овална форма.

Доста често ни задават въпроса : „ Аз съм мъж/ жена кой пол да избера, кой ще се привърже повече към мен ,женското или мъжкото Жако ? „ Предполагам сте чували,че ако сте жена е по-добре да се насочите към мъжкия пол и обратното.Моята позиция е малко по-различна по тази тема, като се има предвид опита ни и многобройните птици,които сме отгледали и разбира се обратната връзка с клиентите ни , мога да кажа ,че отговора на въпроса е ,че  наистина , не мисля,че има значение какъв ще е пола на папагала ви , и мъжките и женските имат доста сходна индивидуалност, забавни са,дружелюбни са, лесно се привързват, разбира се при правилните условия.

Най-важно и значимо е отделеното време ,грижите,показаната любов, което изгражда близостта и привързаността на папагала към стопанина си .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *