Съвети за ръчно хранене на папагали Жако.

                                   

Храненето на ръка е огромна отговорност и изисква време, търпение и пълна ангажираност. Малките птици са изцяло зависими от нас и грижите ни. Храненето на ръка е работа за опитен развъждач, така че ако сте решили да се впуснете в това предизвикателство е добре да се консултирате със специалист в тази област . Тук предоставяме някои основни напътствия за ръчното хранене.

   Кога е най-подходящото време за стартиране на ръчно хранене?

Бебето папагалче може да бъде отделено от родителите по всяко време след излюпване, но за предпочитане е това да стане след 3-та  седмица от живота му.

    Къде да отглеждам бебето ?

Прецизната температура и влажност са от съществено значение за оптималния растеж на ново излюпените птици. В началото се изисква относителна влажност, по-голяма от 50%. Люпилата (без пера) трябва да се държат при 35 ° C – 36 ° C. , при нарастване на бебето , то има по-голяма толерантност към температурните колебания. Обикновено температурата може да бъде понижена с един градус на всеки 2-3 дни, когато оперението прогресира.

Папагалчета с нови пера (пера като иглички)  би трябвало да се чувстват комфортно при 24 ° C – 30 ° C в зависимост от развитието на перата. Напълно оперени и отбити пиленца могат да се отглеждат при стайна температура. Винаги наблюдавайте птицата си за признаци на прегряване или охлаждане. Крила, които са отпуснати и провесени надолу, и задъхване, показват прегряване. Треперенето и гушкането заедно ако са повече птици, показва , че им е студено. Забавен растеж или лошо храносмилане (забавено изпразване на гушката) са предпоставка за здравословни проблеми ,породени от  неправилна температура и влажност.

Предлагат се качествени специализирани брудъри(кувьози) за внимателно регулиране на циркулацията на въздуха, температурата и влажността. Папагалчето може да бъде поставено в пластмасова кутия , лесна за почистване и дезинфекция. Хартиена  кърпа, пелена или други меки продукти за еднократна употреба могат да се постелят на  дъното на кутията , а върху тях е добре да се постави талаш или влаго- абсорбиращи пелети ,подходящи за тази цел и да осигурят сигурна, чиста и суха основа за птицата. Тази долна подложка трябва постоянно да се сменя, за да се поддържа чистата птицата. Ако долната постелка е прекалено гладка, краката на пиленцатата могат да се разделят прекалено  настрани, което води до трайна деформация, затова препоръчваме талаш или абсорбиращи пелети.Крилцата и краката трябва да са извън опасност от заклещване , ето защо кутията е едно доста безопасно място за старт .

       С какво да храня папагалчето си ?

Има многобройни търговски марки на пазара за ръчно хранене на бебета папагали.Ние препоръчваме Psittacus-формула за ръчно хранене, използвана и произведена от Пситакус  Каталуня, водеща ферма за развъждане на Африкански Сив папагал в Европа и производител на храни за пернати . Изберете една храна и я използвайте, докато бебето бъде отбито. Промените в диетата могат да бъдат стресови при храносмилането на бебето.

        Как да нахраня бебето папагал?

Храната трябва да е прясно приготвена преди всяко хранене. Храна, която се съхранява за следващо хранене, е перфектно място за растеж на вредни бактерии и дрожди, това е абсолютно непрепоръчително. Всяка храна, приготвена или затоплена в микровълновата печка, трябва да се разбърка много добре, за да се избегнат горещи и студени точки. Опитайте се да постигнете температура на храната от 39 ° C до 41 ° C. Използвайте термометър. Храните, които са твърде горещи, ще причинят сериозни изгаряния на гушката, а , която е твърде студена, няма да бъде приета или усвоена добре. По принцип, колкото по-малка е птицата, толкова по-рядка е сместа. По-разредена смес (90% вода) се изисква от ден първи , тъй като папагалчето все още използва жълтъчната си торбичка. Пилета, по-големи от един – два дни, трябва да имат храна с 70 – 75% течност.

Спринцовките  са предпочитаният инструмент за хранене, но някои развъждачи предпочитат лъжица със страни, извити нагоре и навътре. Точните обеми на хранене могат да се записват ,когато се храни със спринцовка. Естествената реакция на хранене на бебето птица е бързото движение на главата  нагоре и надолу. Това действие може да се стимулира с нежно поставяне на пръстите в ъглите на устата. По време на тези инстинктивни движения на главата,  трахеята е затворена и големи количества храна могат да се дават относително бързо.

Докоснете долната лява страна на човката (лявата страна на птицата,) с инструмента за хранене(спринцовка) и насочете върха му към дясната страна на гърлото на птицата. Хранопроводът се намира от дясната страна на птицата ( ще бъде от лявата ви страна, докато птицата е обърната към вас). Докосването на приспособлението за хранене до човката обикновено ще предизвика реакция на хранене, която предизвиква птицата инстинктивно да”изпомпва” храната надолу в гушката.Придържайте задната част на главата ,за по голяма устойчивост и за да избегнете разливане на храната по оперението. Винаги имайте под ръка кухненска хартия ,за да забършете клюна след приключване на храненето.

Ако птицата не показва силна реакция на хранене, не се опитвайте да я храните на сила, тъй като се  увеличава шанса за аспирация на храната в трахеята и белите дробове, водещи до смърт. Най-доброто време за хранене е, когато гушката е празна. Когато се нахрани , гушката се напълва и виси като “торбичка” над предната част на гръдния кош в основата на шията.

Винаги измивайте ръцете си преди всяко хранене !

Колко често и колко се храним?

Количеството и честотата на хранене зависи от възрастта и темпа на растеж на птицата, от растежа на птицата и от използваната диета. Честотата на хранене на младите птици е по-голяма от тази при по-възрастните птици.

При новоизлюпените пилета жълтъчната торбичка е източник на хранителни вещества за първите 12-24 часа. Пилетата на възраст под 1 седмица трябва да се хранят 6-10 пъти на ден (на всеки 2-3 часа). През първата седмица от живота някои хранения през нощта могат да бъдат полезни. Пилетата, които все още не са отворили очите си, могат да поемат 5-6 хранения на ден (на всеки 3-4 часа). След като отворят очички, са необходими 3 – 5 хранения (на всеки 5 часа) и когато перата започват да растат, хранете се 2-3 пъти на ден (на всеки 6 часа). Хранене между 22:00 часа. и 6:00 сутринта не е необходимо.

Теглото на папагалчето може да ви бъде основно ръководство за това колко да се храни бебето. Обикновено  повечето видове се захранват  с приблизително 12% от теглото си при всяко хранене. Много млади бебета и тези, които ще се отбият, ще получат около 8 – 10%. (Пример: 6-седмичен Африкански Сив Папагал, тежащ 400 грама, ще се нуждае от приблизително 48 куб. см на хранене.) От около три седмици и докато започне процесът на отбиване, повечето бебета ще трябва да се хранят три пъти дневно. Тези хранения не е нужно да са с точно 8 часов промеждутък. Ключовият фактор е празна гушка. След като гушката е празна от последното хранене, можете отново да я напълните. Една птица в тази възрастова група, която се храни с правилното количество храна, трябва да я смила за около 5 до 6 часа. Това ще позволи около 2-3 часа, докато гушката бъде празна преди следващото хранене. Имайте предвид, че дори и ако гушката е празна, в червата ще има преминаваща храна. Ако започнете да виждате изпражнения без фекални части, т.е. само урина и урати, тогава най-вероятно не давате достатъчно храна при всяко хранене или чакате твърде дълго между храненията. Единственият път, който може да си позволите да видите това, е сутринта, когато обикновено е най-дългият период между храненията.

Най-добрият показател за здраво, отглеждана птица е доброто, силно реагиране при всяко хранене, гушката се изпразва между храненията и изпражненията са редовни). Мониторингът и отчитането на наддаването на тегло в грамова скала осигурява точен запис на растежа.

Кога да отбиете птицата?

Кога да се отбие птицата често е трудно решение за собственика. В процеса на растеж и пълното оперение,  отбиването трябва да се насърчава. Някои бебета започват да отбиват себе си като отказват хранене. На птицата трябва да се предлагат разнообразни храни, включително плодове и зеленчуци по това време, за да се насърчи интереса им и да предизвика изпробването им.

След като сте започнали въвеждането на тази храна, можете постепенно да започнете да отлагате някои от храненията, започващи с храненето в средата на деня. С течение на времето сутрешното хранене може да бъде изключено и накрая вечерното хранене. Някои птици се учат по-бързо, като гледат други птици или по-големи бебета. Препоръчителната възраст на отбиване е 3 месеца, по рано от това не е препоръчително.

Дезинфекция

Бебетата имат слабо развита имунна система и са по-податливи на инфекции. Брудърът(кувьозът) трябва редовно да се дезинфекцира. Всички прибори за хранене трябва да се почистват и да се съхраняват в дезинфекционен разтвор между храненията. Дезинфектантът трябва да се сменя всеки ден, за да се избегне замърсяване. Преди следващото хранене се изисква цялостно изплакване. Използването на отделни прибори за хранене за всяка отделна птица е препоръчително.

Какво да очакваме, ако нещо не е наред?

Ако подозирате, че нещо не е наред се обърнете към специалист в тази област за съвет. Знаците за наблюдение ,на които трябва да се обърне внимание са включени в следния списък:

– плач през цялото време

– не спят

– безформени, отпуснати крила или глава

– не приемат храна

-няма реакция на хранене

– не изпразване на гушката

– ниско тегло

– ненормален растеж

– ненормално позициониране или позиции на крило и крака

– необичайни изпражнения

– влажна зона, разположена  в областта на гушката (може да означава изгаряне).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *