ПАПАГАЛЪТ МИ ИЗЛЕТЯ ! КАКВО ДА ПРАВЯ ?

– „Птицата ми е свикнала с мен, когато я разхождам на рамото ми,  не лети, понякога излизаме навън и нищо не се е случило.“   ПОСЛЕДНИ ДУМИ.

За съжаление, много пъти сме  чували това изречение от хора ,които са губили папагала си,гласували му прекалено голямо доверие . И така един красив ден се превръща в кошмар.

Птица с подрязани криле може да отлети също толкова лесно както и напълно оперена ,така че бъдете предпазливи. Всичко, което е необходимо, е полъх на вятъра, клаксон на автомобил ,прекосяване на мотоциклет или случайно излитаща птица. Светкавично, инстинктът на птицата “борба или бягство” се отключва, когато нещо рязко я изплаши, независимо колко пъти е излизала навън със стопанина си.

Освен това, след като е излетяла, няма абсолютно никаква представа как да се върне при собственика си. Папагалите не са като другите домашни любимци-котки и кучета. Те също не са  гълъби, нямат вроден инстинкт, да знаят къде да намерят “точката”, която е била рамото на човека. Вместо това, адреналинът и страхът ги карат  да летят все по-далеч.

Още по-лошо е, че птицата няма умения как да се защити. В природата родителите учат малките си  какво да ядат и какво НЕ трябва да ядат. Ако птица не разпознава храната, няма да я  яде. Това е така, защото инстинктът ги е научил, че ако не знае със сигурност, че това е храна, може да ги убие и не я ядат.

Така че, поради една необмислена човешка грешка, птицата спътник е изгубена навън, без да има представа как да се прибере вкъщи … без никаква представа как да се грижи за себе си … и без никаква представа как да се храни. Може би ще има късмет, ако бъде намерена от други хора … или като се сближи с  диви птици, които ще я приемат в стадото си.

Така че мили стопани на папагали, моля,  поемайте отговорност, преди синдромът “не и моята птица” да стане кошмар за вас … и още по-лошо за вашата птица.

Молим ви , когато сте навън да имате клетка за папагала си или нагръдник.Ако папагалът ви е обучен на каишка , уверете се че е правилно поставена и добре закрепена за китката или колана ви. Необезопасена птица е равносилно на птица с подрязани криле , дори по-зле, защото ако се случи да отлети ,каишката може да се закачи на клон и да остави птицата ви уязвима на хищническа атака.

Запазете номера на маркировъчния пръстен на краката на папагала ви  и изучете отличителни белези , така че винаги да можете да го идентифицирате. Поддържайте списък с най-популярните фрази за говорене и / или свирукане.

Винаги наблюдавайте своя спътник, когато е навън, дори ако е в клетка.

СТЪПКИ ЗА НАМИРАНЕ НА ИЗГУБЕНИ ПТИЦИ

Хората се отказват прекалено бързо и прекалено лесно. Въпреки че не знаят как да се грижат за себе си, птиците са способни да живеят в продължение на дни, седмици, месеци …  след като са се изгубили. И така, независимо от това, НИКОГА не се ОТКАЗВАЙТЕ.

Не забравяйте, че “полъх на вятъра” може да отведе папагала ви далеч. Така че, не просто го потърсете в квартала. Разширете търсенето си най-малко на радиус от 50 км. Ако намерите вашата птица в двора или на дърво, напръскайте го с  вода , ако това е възможно. След като е мокър ,папагалът ви ще е по- тежък и ще е по-лесно да се приземи на земята , вместо да отлети. Все пак не го мокрете прекалено много ако е  непосредствено преди мрак, освен ако не сте сигурни, че можете да го хванете, за да не го простудите.

Ако видите птицата наблизо, запазете спокойствие за да не я изплашите, не се втурвайте изведнъж всички, участващи в търсенето . Нека този , с когото папагала е най-свикнал  да направи първата крачка. Не заставайте непосредствено под птицата, тя няма да лети надолу , така че бъдете на разстояние в страни , да може да долети до вас ако се престраши. Не подавайте предмети ,които са непознати ,те  биха подействали по-скоро негативно , носете любимите лакомства и храна на папагала ви .

Ако сте сигурни, че е в квартала, хвърлете малко храна на покривите. Поставете малка клетка на покрива на къщата си или в района, където е бил видян.

Ако сте локализирали птицата си след залез слънце, я оставете да пренощува там и се върнете на другата сутрин, ако не е била изплашена , все още ще бъде на мястото си .Папагалът ще бъде готов за нов полет и много вероятно да избере вас ако сте в близост до него.

Наемете ВСИЧКИ деца от квартала. Предложете им награда, ако намерят птицата. Децата ще разкажат на хора, които може би “се опитват да скрият” птицата ви.

Пуснете обява в интернет, групи и сайтове за папагали, всичко това би било от полза ако папагала ви е в добри ръце.

Предложете възнаграждение за птицата .

Не се отказвайте да го търсите и викате, вашият глас е знак за него , така че го викайте по име, той иска да бъде с вас , просто не знае как да ви намери.

Разлепете обяви със снимка на птицата ви в квартала, в зоомагазините в града и ветеринарните клиники.

Свържете се с развъждачи на вида, ако някой е намерил птицата ви може да се е свързал с тях или да им е предложил да им го продаде.

Не губете надежда и не изпадайте в паника!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *