Фъстъците-здравословна храна ли са те за моята птица ?!

Сега нещо важно на вашето внимание, предполагаме, че много от вас за се интересували, други са чували, но най- вероятно има  и такива ,които не са запознати с въздействието на фъстъците върху здравето на вашата птица.

И така, фъстъците-здравословна храна ли са те за моята птица ?!

Фъстъците, които са бобови растения, са здравословно допълнение към храната на повечето папагали , разбира се в суров вид, не печени и със сол ,и допълват диетата на пресните храни. Те съдържат повече от 25% протеини и макар и с високо съдържание на мазнини, почти 50%, тази мазнина е ненаситена. Фъстъците са богати на ниацин и други витамини от вида B, съдържат значителни количества калций, желязо, фосфор и калий. Както при всяка храна, фъстъците трябва да се дават умерено като съставка на добре балансирана диета , Жакото примерно не е нужно да получава повече от един или два на ден.

ПОТЕНЦИАЛЕН ПРОБЛЕМ

Един потенциален проблем с фъстъците е тяхната податливост  към афлатоксин. Афлатоксинът идва от мухъл Aspergillus flavus; и това вещество има способността да причини рак и може да бъде смъртоносно, ако се консумира в значителни количества. Тази плесен може да се появи почти на всяко зърно, боб, зеленчук или плод, но фъстъците, царевицата, ориза, пшеницата, памучните семена, соевите зърна, бразилските орехи, шам-фъстъците и ечемика са по-податливи от другите видове храни, понеже се  отглеждат в топъл, влажен климат. Дъждът, който е паднал върху реколтата, оставена да изсъхне, също може да развие плесени, произвеждащи афлатоксини. Освен това, всеки стрес, като лошо хранене, увреждане от насекоми или неравномерни температури, може да увеличи растежа на тази плесен в много отглеждани растения. Ето защо трябва да сте изключително предпазливи ,когато давате фъстъци на папагала си , особено ако са в черупка.Възможно е  да причини Аспергилоза на птицата ви и да предизвика сериозни проблеми.

Аспергилозата може да протече в един от двата курса – остър или хроничен. Птиците с остра Аспергилоза имат  тежки затруднения в дишането, намаляване или загуба на апетит, често пиене и уриниране, цианоза (синкаво оцветяване на лигавиците и / или кожата) и дори внезапна смърт.

Гъбичката обикновено засяга трахеята, сиринкса (гласовата кутия) и въздушните торбички. Белите дробове също могат да бъдат включени. Хроничната  Аспергилоза е много по-често срещана  и  за съжаление, много по-смъртоносна поради своята коварна природа. Птицата може да не стане симптоматична, докато болестта не напредне твърде далеч за лечение.

Дихателната система е основното място на инфекцията. Бели възли се появяват и в крайна сметка се разграждат през тъканите и голям брой спори влизат в кръвния поток. След това спорите преминават през цялото тяло и заразяват множество органи, включително бъбреците, кожата, мускулите, стомашно-чревния тракт, черния дроб, очите и мозъка. Респираторните симптоми ще бъдат първите, които ще се появят, но ще зависят от разположението на най-големите области на колонизация. Затруднено дишане, бързо дишане и / или непоносимост към упражнения са чести. Ако се включи сиринкс (гласова кутия), може да настъпи промяна в  гласа, нежелание да се говори . В крайна сметка, тежко дихателно  усложнение може да убие птицата.

Други признаци и симптоми ще варират в зависимост от другите участващи органи. Ако се включи някаква част от централната нервна система, птицата може да има треперене, неравномерна или тромава походка, припадъци или парализа. При засягане на черния дроб може да се наблюдава зелено обезцветяване на уратите и да се  установи  увеличен черен дроб. Общите неспецифични симптоми могат да включват загуба на апетит, водещи до загуба на тегло, загуба на мускули, подагра (болезнени, възпалени стави поради уратови отлагания), регургитация, абнормни изпражнения или диария, прекомерно уриниране, депресия и летаргия.

НАШАТА  ПРЕПОРЪКА

Препоръчваме да не си правите експерименти ,  предлагайте  само фъстъци без черупката , за да сте сигурни,че  няма плесени по тях, това се отнася и за зърнената ви смеска, ако храните с такава, трябва да е с изяснен произход, високо качество и разбира се умерено количество. Уверете се, че купувате фъстъци  от надежден източник, които са за човешка консумация, предполага се че там качеството ще е на по-високо ниво. И не прекалявайте, 1 до 2 на ден като лакомство !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *