Кълновете и важността им в диетата на вашата птица .

Скъпи приятели, сега ви предоставяме  една тема относно кълновете , как се приготвят, как се предлагат , кой е правилния  микс от семена и каква е тяхната полза …

Покълнване на семена …..

Покълналите  семена представляват най-лесният начин за осигуряване на  свежa зеленина за вашите птици. Те са здравословна хранителна добавка към  диетата , и  са абсолютно необходими да присъстват в менюто особено в периода ,когато развъдната  двойка има малки  и в процеса на тяхното отбиване. Покълналите семена обикновено се приемат по-лесно от птиците “зависими  от семена”  в сравнение  с приемането на пресните плодове и зеленчуци.

Те са по- хранителни, тъй като са с високо съдържание на растителни протеини, витамини, минерали, ензими и хлорофил.

Покълналите семена са с по-малко мазнини, тъй като процесът на покълване използва мазнината в семената и  по този начин се намалява мастната тъкан, съхранявана в  тях.

Кълновете са ценна  храна по всяко време;  особено важна за разплодния период , периода на линеене, отбиване  и захранване , тъй като омекотената черупка е по-лесно да се счупи от малките и им позволява  да свикнат  по-лесно с вкуса на семената.

Покълване:

Започнете с добра смес от  кълнове  с изяснен произход  и реномиран производител. Вземете малко количество и изплакнете добре.

Практиката на покълването е  да се накиснат  семена за една нощ (1 част семена на 5 части вода), прецеждането  им, поставянето им в подходящ съд  (сито, закрепено в купа, за да може водата да се отцеди, ще свърши добра работа); и след това изплакване на семената няколко пъти на ден, докато те започнат да израстват ( обикновено започват да покълват  след около 24 часа) – по това време те са готови за консумация. През  следващите дни семената ще продължат да растат. Различните етапи осигуряват различни хранителни вещества за вашата птица. За няколко птици са достатъчни няколко супени лъжици семена. При правилни грижи , покълналите семена ще са годни за консумация до 5 дни. При появата на неприятна миризма , незабавно изхвърлете. Ако забележите  плесен , добавянето на няколко капки водороден пероксид или ябълков оцет  към водата за изплакване, ще предотврати  ранните проблеми. В повечето случаи това може да не е необходимо.

Изплакването и прецеждането са основни , ключови стъпки за успешно покълване.Старателното изплакване води до по-добър растеж на кълновете, както и прецеждането, тъй като излишното количество вода,може да се отрази неблагоприятно на реколтата.

Въздушна циркулация: Ако кълновете ви не могат да дишат, докато растат – те могат да загинат.

Не ги поставяйте в затворен шкаф или съд.

Чистота: Съдът за покълване трябва да е чист, да се измива добре след употреба.

Съхранение: Правилно съхраняваните  кълнове ще се запазят  за няколко дни  в хладилника, но пресните са винаги  по-добър вариант.

Загриженост за безопасността:

С обикновени  мерки за безопасна работа с храната и хигиена, кълновете ще порастват без риск от гъбично замърсяване.

Кои семена мога да използвам за покълване?

Уверете се , че семената, зърната или бобовите растения не са били третирани с анти-гъбични средства или други химикали. Набавете си органични .

 • Ечемик: Използвайте само неолющен ечемик; олющеният ечемик и перленият ечемик няма да поникнат.
 • Елда: Използвайте сурова елда, която е бяла, зелена или светло кафява;
 • Царевица: Накиснете за 12-18 часа.Царевицата по-бавно покълва, но е любима на повечето папагали.
 • Просо: Необработеното просо е най-добро за покълване.
 • Овес: Трябва да използвате невлакнест овес.
 • Ориз: Само кафяв, необработен ориз .
 • Тритикале: Кръстоска между ръжта и пшеницата.
 • Пшеница, включително камут и лимец:
 • Бадеми: Накиснете 8-12 часа. Използвайте само небланширани бадеми. Времето за покълване и съхранение не трябва да надвишава два дни, или кълновете могат да гранясат. Повечето бадеми всъщност не развиват кълнове, а само набъбват. Едни от най-вкусните напоени семена, особено обичани от папагалите Еклектус!
 • Зеле : Много силно ароматизирани кълнове. Може да се отглеждат и като зеленчуци.
 • Сминдух: Леко горчиви, кълновете от сминдух са страхотни за храносмилателната дейност, полезна за черния дроб и за отстраняване на слуз.
 • Горчица: Предлага се в три разновидности : черен, кафяв, жълт. Кафявите семена са по-малки и по-трудни за покълване; жълтите или черните се препоръчват.
 • Семена от броколи
 • Репички: Много горещ вкус, много обичан от папагалите!
 • Сусам: Накиснете 2-4 часа. Трябва да се използват неолющени  сусамени семена за покълване. Сусамните кълнове са вкусни на първия  ден, но след като продължават да растат, започват да стават  горчиви до втория ден.
 • Слънчоглед: Използвайте слънчогледови семена – черен или шарен слънчоглед. Те са доста популярни и предпочитани.
 • Киноа: Накиснете 2-4 часа. Много бързо покълва. •
 • Фасул Адзуки:  Покълва най-лесно от всички бобови.
 • Гарбанзо фасул или нахут : Направете само за един ден, тъй като те се развалят бързо.
 • Леща, кафява, зелена и червена: Кафявата и зелената леща се предлагат в различни размери; по-малките размери обикновено покълват по-бързо.
 • Боб Мунг: Това е любимия кълн на повечето папагали , та дори и на хора.
 • Грах – при него се получават доста дълги кълнове, харесвани дори от по-малките видове папагали.

ЗАБЕЛЕЖКА:  В практиката много хора са експериментирали  с  различни бобови  култури под формата на кълнове  без проблем, но трябва да се вземе под внимание -големите сурови бобови разновидности като Анасази, Черен, Фава, Бъбрековиден, Лима, Нейви, Пинто и Сой могат да причинят  токсичност и това да доведе до проблеми с  храносмилането както за хората , така и за птиците. С изключение на соевите кълнове (годни за консумация, в суров вид ,ако се отглеждат достатъчно дълго), тази бобова култура  трябва да се готви, за да бъдат смилаеми и не се препоръчват за целите на общото покълване. Соевите кълнове  са с високо съдържание на изофлавони, SOD (супероксид дисмутаза), много мощен и важен антиоксидант с есенциални мастни киселини и лецитин.

Консумацията на кълнове от вашите птици , ще  въздейства благоприятно за по- лъскаво оперение ,бистро зрение,повече  енергия и по-висока продуктивност при развъдните двойки. Покълването е  лесен, чист и безопасен начин за осигуряване на превъзходно  хранене на вашите птици. Просто накисвайте  семената до точката, в която се показват върховете на кълна и тогава  хранете . Кълновете са  евтин и удобен начин за ежедневно  хранене с пресни зеленчуци .

Успех в това ви начинание !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *