Ето кои дървета са безопасни за кацалки и играчки за папагала ви !

Как да изберем подходяща кацалка  ,която да е от безопасна дървесина?!Следващото изображение изброява дървесина, безопасна за птиците и показва твърдостта им.Изброени са от най-меките ,подходящи за по-дребни видове до най-твърдите за по-големи папагали.

След като сe сдобиете с  безопасно дърво за кацалка, стерилизирайте го, преди да го поставите в клетката . Потопете дървото в около 4 л. вода, смесена с една супена лъжица белина за около час. Измийте , изплакнете внимателно и изсушете дървото на слънце или го изпечете в пещ на 250 градуса за един час или докато изсъхне. Това убива паразити, бактерии и гъбички, които могат да навредят на птицата.

Опасни : кайсия,бяла акация,ясенолистен явор,чемшир,конски кестен,череша,праскова,бор(игличките и плодовете),дъб-листата,кората и жълъдите,шмак,секвоя,слива,червен клен;

Не използвайте дървесина от Prunus spp., защото съдържа цианогенни гликозиди.Такива дървета са: кайсия, череша, нектарина, праскова, слива.

Дъбът е  опасен поради съдържанието на танини в листата и кората,ако решите да го използвате за кацалка , трябва да се отстрани листната маса и кората, да се изсуши, но най-добре да се избягва, за по -сигурно.

Съществуват известни разногласия относно това дали черешата, дъбът и евкалиптът са токсични. Както споменахме по-горе избягвайте листата и семената, а при дъбът и черешата и кората.

Не давайте на птиците сурово дърво. Маслата, които дървесината съдържа, са токсични.

Безопасни :

Акация,Бадем,Ябълка,Орех,Топола,Явор,Ясен,Бреза,Бук,Габър,Върба,Балсово Дърво,Липа,Бряст,Евкалипт,Акация,Черница,Айлант,Аралия,Бамбук,Кисел трън, Лагерстремия,Дрян,Бор, Ескалония,Смокиня,Ела,Гинко Билоба,Лоза,Гуава,Глог,Хибискус,Хикори, Лиственица,Мескит,Нандина,Манзанита

Защо  е препоръчително да използвате кацалки от естествено дърво ?

Естествените  кацалки са най-добрият и единствен начин да се поддържат  краката и стъпалата на папагалите  здрави и да се чустват удобно. В природата птиците стоят на хиляди различни повърхности всеки ден. Ние не можем да го възпроизведем , но като предоставим колкото се може повече различни повърхности, текстури, размери и форми, птиците няма да страдат от проблеми със стъпалата, които се получават в резултат на неестествено, еднообразно и неподходящо кацане въвху каучук, пластмаса и всякакви други неестествени кацалки.

Естествените дървени кацалки помагат да се поддържат ноктите на папагалите подрязани, както и да се осигури жизненоважна  промяна в начина, по който краката им се хващат и ходят на кацалката ,като използват мускулите на краката по най-различни начини, а не само една или две различни позиции. Това е много важно за здравето и комфорта на стъпалата на папагала!

Ето няколко примера:

 

Тип дърво: лоза

 

Формата на тази кацалка е силно променлива и неравномерна, което я прави отлична за упражнения на краката. Дървесината се извлича от лози, които не трябва да са пръскани с химикали. Освен това дървото трябва да е термично обработено и минато през пясъкоструйка, преди да бъде направено на кацалка. Тъй като тези клони са от лози, те имат още по-голяма вариация във формата, дебелината и повърхностната текстура, отколкото тези от повечето други дървета.Подходящи са за птици от всякакъв размер: от корели до Африкански сив папагал до Какаду.

Вид  дърво: Манзанита

Популярна естествена безопасна дървесина, която може да се използва за вашите папагали.Наподобява разклонен венец, така че всеки отделен клон ще бъде различен  сам по себе си . Някои от тях са наистина с уникална форма. Ако имате по-голяма клетка със сигурност може да предизвика  интерес у птицата ви.

Успех !

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *