Диетичен режим при отбиване на папагали на възраст около 12 седмици .

 

*Наличие на прясна зърнена смеска/гранула е задължително да присъства постоянно.

 

Трябва да сте наясно,че в този период папагала ви няма да се чувства уверен как точно да си чупи семената и може да отнеме повече време докато усвои този процес, следователно количеството на консумираните семена ще е минимален и е препоръчително да се предлагат и други храни. Отбиването на папагала ви чрез диета на базата на гранула е доста по здравословен и лесен вариант.

* ДОСТЪП ДО ЧИСТА ВОДА Е НУЖНО  ДА  ИМАТ  ПО ВСЯКО ВРЕМЕ

*Първият етап от отбиването на папагала ви е постепенно да намалите броя на храненията с каша. Като начало нека те да останат 3 на ден , с интервал помежду всяко хранене от 8 часа.

Пример:

* 7.00

*15.00

*23.00

*Помежду храненията е добре да осигурите свежи плодове и зеленчуци , например: между 7.00 и 15.00 часа купичка с плодове и межди 15.00 и 23.00 часа купичка със зеленчуци.В стадия на отбиване е добре те да бъдат поднасяни на по-дребни парченца.

*Папагалите не са фенове на студената храна , директно поднесена от хладилника, така че е препоръчително да се предлагат със стайна температура,за да не провокира стомашно разстройство.

*Зеленчуците са предпочитани за консумация в по-топъл вариант и доста папагали ги избягват когато са студени.

*ОТСТРАНЯВАЙТЕ ОСТАНАЛА ХРАНА ,КОЯТО ВЕЧЕ Е ЗАМЪРСЕНА И МОЖЕ ДА СЕ РАЗВАЛИ.

*Други храни също могат да бъдат предлагани помежду основните хранения като:

Кълнове,варива или пълнозърнеста паста(макаронени изделия),стръкчета просо,пълнозърнести здравословни храни , накиснати в бадемово мляко или самостоятелно.Сварените сладки картофи са доста добре приемани в тази възраст, заради тяхната мека,кашава консистенция.

Когато птицата ви се научи да се храни повече през деня, храненията с каша могат да бъдат редуцирани на 2 пъти на ден , сутрин и вечер за по-голяма сигурност ,за да сте сигурни,че не гладува.Тези 2 хранения може да продължите да ги давате още няколко седмици,докато папагала ви сам не почне да ги отказва.

*Африканският Сив Папагал(Жако) не обичат да се прибързва с отбиването им,така че не бързайте да ги лишите от финалните 2 хранения, нека това да бъде постепенно, да се редуцира  до 1 хранене вечер .В дивата природа Жакото не се отбиват , докато не се научат първо да летят( до около 12 седмица).Но ако ги глезите прекалено много и разчитат само на вас за храна, процеса на отбиване може да се проточи, ето защо наличието на разнообразна храна през целия ден е чудесен начин да го научите да се храни здравословно и да премине към твърда храна.

*Закупуването на кантарче в грамове е добра идея ,за да следите теглото на папагала по време на процеса на отбиване и да сте сигурни ,че се храни достатъчно и не губи тегло през този период.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *