Защо играчките са важни  за вашите пернати домашни любимци?!

Играчките са изключително важни за умственото и физическото здраве на вашата птица.

Ако имате зает начин на живот, който включва семейство, както и работа, вашите птици ще прекарат значително време сами със себе си . Какво очаквате от тях да правят през цялото това време? Просто не можем  да бъдем с тях ежесекундно.

Настъпва скука , а това може да рефлектира и да предизвика скубане на перата и апатичност.Няма с какво да се занимават и това засяга състоянието им на духа.Папагалите са много умни създания и се нуждаят от  обогатяване и умствена стимулация.

 

Играчките  предлагат нещо повече от занимание. Взаимодействието с дадена играчка не само стимулира умовете им, но и ги държи активни и ангажирани физически. Птиците са създадени, за да бъдат активни и физически, да се движат наоколо, а не просто да седят на кацалка по  цял ден.

Дивото зове

Птиците в дивата природа непрекъснато се движат, летят, скачат,катерят се по дърветата, търсят храна и дори играят. Да, птиците в дивата природа наистина играят. Те играят не само с предмети, но взаимодействат и с други птици.

Те имат и други инстинкти, които водят до дейности като игра. Птиците имат естествен инстинкт,  да гризят дървото,кората му ,листата и други предмети. Този инстинкт е това, което им дава необходимото желание да изграждат гнезда и да създават хралупи в дърветата, както и да събират храна.

В дивата природа те  отстраняват кората  от клонките на дърветата, къпят се в локви, висят с главата надолу и се  люлеят,  всички игрални дейности вземат участие.

Ето затова трябва да осигуряваме играчки за птиците отглеждани като домашни любимци. Чрез взаимодействие с играчките, това благоприятства за техните естествени желания да дъвчат, да хвърлят нещата наоколо. Това  ги държи заети  и стимулира умовете им.

Играчките са прекрасен метод, за да останат активни дори когато са в техните клетки или в техните игрални зали. Дъвченето спомага за запазването на човката в най-добро състояние и физическите взаимодействия поддържат мускулите им здрави и в добро състояние. Птиците са естествено активни и просто се нуждаят от тази дейност, за да останат в добра форма. Това използване на техните мускули и сухожилия осигурява упражнение и дейност, които естествено биха получили в дивата природа. Упражненията също така поддържа костите им във форма, както и изгаряне на калориите. Точно както при децата,които играейки си навън изразходват енергия и се забавляват едновременно играейки си на различни игри.

Играчките с различни форми и цветове, както и разнообразие от текстури осигуряват на птицата ви интерес, развлечения и  “работа”, така да се каже.

Наблюдавате ли агресия у вашата птица ? Понякога птиците в периода  на размножаване са склонни да покажат дивата си страна, поради прекомерните хормони, които бушуват в системата им. Тази естествена агресия трябва да бъде изразходена, така че играчките са идеален и безопасен начин, да се освободят от нея. Играчките са голяма помощ в този период.

Повечето птици са естествено независими и се радват да правят избора си сами. Играчките не само ги ангажират да са заети, те предлагат тази възможност и внушават увереност. Папагалът може да взема решения , като например с  каква играчка да играе, как да играе  и дали изобщо да играе с нея.

Играчките дори не трябва да бъдат толкова сложни. Колко пъти сте виждали дете да играе часове само с кутия? Учудващо, дори най-простите предмети могат да вдъхновят някаква много въображаема игра.

Даването на играчки ,трябва да бъде придружено и с внимателно държане под око на състоянието им. Играчките са предназначени за  дъвчене, хвърляне наоколо , удрят се , така че е съвсем естествено да се износват. Бъдете бдителни за изкривените шнурове и материали, счупена пластмаса или каквото и да било друго, което може да нарани вашата птица, вие отговаряте за безопасността на птицата си. Опасни  предмети никога не трябва да са достъпни за вашата птица. Играчките също трябва да се поддържат чисти .

Закупуването на играчки от реномирани доставчици също е особено важно за  безопасността . Ще търсите играчки от производители , които използват продукти, безопасни за птиците.

Играчките са изключително важни за психическото благополучие на птиците ви.Осигуряването на безопасни играчки е още един аспект, с който семействата притежаващи птици трябва да са запознати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *