Как да галим правилно папагала си ?!

Папагалите имат напълно различна анатомия от повечето други домашни любимци и изискват специално отношение. Неправилното галене на полово зряла птица всъщност може да доведе до много поведенчески и емоционални проблеми за вашия домашен любимец.

Забелязали сте , че вашата птица няма външни гениталии и че тя се възпроизвежда по различен начин. Повечето видове птици са генетично програмирани да се размножават само през определен период от време всяка година. Останалата част от годината либидото им e латентно, освен ако не е стимулирано по невнимание. И така, как се ориентират дивите птици за чифтосване? Те имат специални места, като се допират един до друг,събуждат хормоните си. В дивата природа, когато условията като храна, сън и време са подходящи, птиците ще започнат да се стимулират сексуално един друг, като се докосват един друг по гръб, около опашката и под крилете. Този тип “игра” е тяхната любовна игра. Тя предизвиква силно покачване на  хормоните и подготвя птиците за размножаване. Неправилното галене на птицата ви може да провокира  хормонално пробуждане.

Хормоналното пробуждане напразно,води  до сексуално разочарование  у птицата.Птици гледани  в домашни условия, които се чувстват хормонално и сексуално разочаровани, стават шумни,крещят, изнервени, териториални и непредсказуеми. Много птици започват да скубят перата си , за да се справят със сексуалната си  раздразненост. За да предотвратите това състояние у  птицата е нужно да внимавате как я галите, като ограничавате галенето само в зоните на главата, краката и около клюна.

НИКОГА не галете птицата си по гърба, около опашката и под крилете. Знаейки как правилно да докосвате птица си , ще държи хормоните  под контрол и това ще спомага за правилно  настроение и поведение. Не забравяйте, че птицата ви не е куче или котка и тя тълкува нежността ви като  ухажване. Отнасяйте се с уважение и платонизъм към природата им  и техните чуства.

Уверете се, че галенето не е единственият начин да взаимодействате с вашата птица,общувайте  и чрез други методи (т.е. трикове, игри, опознаване, играчки, говорене, просто да бъдете заедно).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *